Synoniemen, fijn voor je lezers, én voor zoekmachines!

Kopijkat - synoniemen blogDoor het gebruik van synoniemen wordt een tekst levendig en leesbaar. Synoniemen zijn woorden met een gelijke betekenis. Het mooie van synoniemen in je tekst is dat je gelijk een deel van de mogelijke zoekwoorden meepakt. Als een klant zoekt op dierenasiel, gebruik dan afwisselend dierentehuis en dierenopvang.  Door synoniemen te gebruiken maak je jouw tekst pakkend voor zowel de lezer áls Google.

‘Een ander woord voor’

Een van de werkzaamheden  van een webredacteur zoals Kopijkat is bekijken of de content van je website goed leesbaar en goed vindbaar is.  Als er op een webpagina of in een blogpost veel dezelfde termen voorbij komen, kijk ik of er een ander woord voor te vinden is. Want synoniemen in je webtekst zorgen voor een fijnere leesbaarheid van je tekst.

Voorbeeld

“Op onze zorgboerderij zorgen de cliënten er samen voor dat alle dieren goed verzorgd worden volgens duidelijke verzorginstructies.” In deze regel komt vier keer een variant op het woord zorg voor. De herhaling zorgt voor een minder leesbare tekst. Andere woorden die dezelfde betekenis hebben, maken dat deze zinsnede veel prettiger leest:  “Op onze zorgboerderij kijken de cliënten samen om naar alle dieren, middels duidelijke aanwijzingen.”

Kort en bondig

De Hongaar Otto Weiss zei “Om bondig te schrijven moet men over veel woorden beschikken.”  Kopijkat geeft jou deze tip: “Om doeltreffend voor het web te schrijven moet je  over veel synoniemen beschikken.”

Een van de hulpmiddelen daarbij is het Groot woordenboek van synoniemen en andere betekenisverwante woorden van Van Dale.  Een kloek woordenboek met daarin heel veel betekenisvarianten. (Kijk, ‘betekenisvariant’, een synoniem van synoniem!)

Gewoon in je tekstverwerker

In plaats van een woordenboek biedt ook Microsoft Word uitkomst. Als je in dit programma in de tekst een woord selecteert, en erop rechtsklikt, zie je in het menu Synoniemen staan. Klik die aan en Word geeft je een aantal opties van woorden die ongeveer hetzelfde betekenen. Handig!

Synoniemen gebruik je dus om je kernwoorden te vervangen. Dierenarts vervang je door diergeneeskundige of veearts. Handig, want de kans is groot dat je klanten deze zoekterm gebruiken.

Synoniemen dus. Woorden met een gelijke betekenis.

Vind je het lastig om buiten je eigen vaktermen te denken? Logisch, die gebruik je dagelijks en voelen vertrouwd. Klanten zijn niet op de hoogte van jouw specifieke termen en maken waarschijnlijk gebruik van andere zoekopdrachten dan jij denkt.

Goedgeschreven en vindbare webteksten leveren jou als ondernemer meer bekendheid en dus meer klanten op. Synoniemen in je webtekst zorgen voor een leesbare én vindbare site. Dus, kijk kritisch naar je tekst en vervang herhaalwoorden waar nodig. Wellicht gebruik je precies die term waar jouw klant op zoekt.  Je weet nooit hoe een koe een haas vangt…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: