blog

Leuker lezen met alliteraties

Alliteraties lezen lekkerder en sneller weg dan niet-alliteraties. En als je ze voorleest, bekt het lekker: pietje precies, ranja met een rietje, jarige job, de enige echte, wikken en wegen, van top tot teen, kant en klaar, weer en windbalsem, zon, zee en zand.
Bij een alliteratie zijn dus de beginmedeklinkers van verschillende woorden hetzelfde, ook wel beginrijm of stafrijm genoemd.

Stan Lee

Marvel-bedenker Stan Lee gebruikte allitererende namen zoals Peter Parker in zijn  comics zodat hij ze beter kon onthouden:

 • Peter Parker (Spider-Man)
 • Matt Murdoch (Daredevil)
 • Jessica Jones
 • Rocket Raccoon
 • Stephen Strange (Doctor Strange)

En inderdaad, beginrijm helpt ons om de combinatie woorden of namen beter vast te houden. Best handig als je een heel strip-universum hebt bedacht met ongeveer 350 personages. Bovenstaand lijstje is mijn persoonlijke top 5 mét beginrijm. Niet álle superhelden in het Marvel-universum hebben trouwens dezelfde beginletters bij de voor- en achternaam, maar wel veel.

Suske en Wiske

Tijdens de kerstvakantie zocht ik een stapel Suske & Wiske-stripboeken uit. Als er een stripstudio briljant bezig is met beginrijm, dan is het studio Vandersteen. Dit zijn alleen nog maar de stripboektitels met dieren in de titel die ik onze verzameling tegenkwam:

 • De koddige kater
 • De poezelige poes
 • De zwarte zwaan
 • De mollige meivis
 • De vlijtige vlinder
 • De olijke olifant
 • Walli de walvis
 • De stoute steenezel
 • De droevige duif
 • De mollige marmotten
 • De kattige kat

Eigenwijze ezelsbruggetjes

Blijkbaar maken striptekenaars en -schrijvers dankbaar gebruik van deze eigenwijze ezelsbruggetjes. Maar ook in de supermarkt komt beginrijm regelmatig voorbij; denk aan heerlijk helder Heineken of de enige èchte (Chocomel).

Als je even geen inspiratie hebt voor een leuke (onder)titel voor je blog, kijk dan of je iets met beginrijm kunt doen. En dan niet alle woorden in de kop met dezelfde letter laten beginnen, dat is een beetje too much. Gewoon om het een beetje spannender te maken, twee woorden proberen te matchen, en kijken wat er gebeurt!

Nederlandse kattencafés in 2017

2017 is het jaar van de kattencafés. Inmiddels zijn er in Nederland negen geopend en nog twee bezig met de crowdfunding. Als het zo doorgaat dan hebben we aan het eind van het jaar in elke provincie minimaal één koffiehuis met poezelige bewoners. Hieronder een overzicht:

Fryslân

 • Kattencafé PoesPas – Leeuwarden

Gelderland

Groningen

Noord-Brabant

 • Kattencafé Familie Snorhaar – Breda, ook nog bezig met de crowdfunding, help deze een handje/pootje 😉
 • Kattenparadijs Mispoes! – Den Bosch

Noord-Holland

Overijssel

Utrecht

 • Kattencafé Coco Cats & Coffee – Amersfoort

Zeeland

Zuid-Holland

Het wachten is nog op pluizige koffie-initiatieven in Drenthe, Flevoland en Limburg. Nieuwsgierig waar er op dit moment wellicht een kattencafé komt? Bij Voor je Buurt vind je het Crowdfunding Kattenspecial overzicht: https://www.voorjebuurt.nl/special/katten/

Online afbeeldingen maken met Canva

Wat is Canva?

Canva is een goedkope stockfotografie-aanbieder en gratis online designtool ineen. Het programma is intuïtief in gebruik en levert snel beeldmateriaal op dat er goed uitziet. De ontwerpen die je maakt met Canva zijn voornamelijk geschikt voor online publicatie. (Houd in gedachten dat je voor het echte DTP werk zoals brochures en magazines nog steeds een grafisch vormgever nodig zult hebben.)

Handige kant-en-klare templates voor Facebook en Twitter

In Canva kun je een ontwerp van elk willekeurig formaat maken. De applicatie heeft daarnaast al een aantal templates in precies de juiste afmetingen voor je klaar staan voor onder andere Facebook, Twitter en Instagram. Vervolgens kun je deze gemakkelijk van inhoud voorzien: eigen foto’s en afbeeldingen, Canva-stockfotografie, teksten en vormen. Voor het grootste deel van de Canva stockfoto’s betaal je 1 dollar per foto. Je kunt ook op www.pexels.com een gratis stockfoto zoeken en die uploaden.

Quotes in jouw eigen stijl

Eén van de fijne eigenschappen van Canva is dat je quotes heel gemakkelijk in een fris ontwerp kunt zetten. Klik in het menu op ‘Lay-outs’ en je kunt uit vele ontwerpen kiezen, die je vervolgens naar hartelust kunt aanpassen qua grootte, kleur, en lettertype.

Kleuren van je huisstijl

In de gratis versie van Canva kun je bij ‘Jouw huisstijl’ maximaal drie kleuren van je huisstijl invoeren, die staan vervolgens bovenaan zodra je een kleur gaat aanpassen. In de betaalde versie kun je meerdere kleurenpaletten én je logo toevoegen, zodat deze hapklaar zijn tijdens het maken van een ontwerp.

NB Het ‘Made in Canva’ label staat niet standaard op je ontwerp, dat heb ik handmatig toegevoegd omdat ik het in deze uitleg wel op z’n plek vind. Canva gebruikt dus géén watermerk of iets dergelijks.

Zelf aan de slag met Canva?

 • Je vindt Canva hier: www.canva.com
 • Een filmpje waarin in 60 seconden een mooi ontwerp wordt gemaakt
 • Op het YouTube kanaal van Canva vind je handige instructievideo’s: https://www.youtube.com/user/canvadesign.
 • In de online applicatie zelf staan ook handleidingen en tutorials die je kunt gebruiken om verder over het gebruik van Canva te leren

Social-media-planner voor in je personal organizer

Vandaag deel ik met jullie hoe ik het inrichten van mijn nieuwe organizer heb aangepakt.  Het is eind van het jaar, tijd voor nieuwe agenda’s! Ik gebruik al een tijdje een digitale agenda, maar soms wil ik dingen graag uitgeschreven voor mijn neus hebben staan, liefst in een leuk kleurtje…

Mijn verse agendavulling voor organizers komt bij good old HEMA vandaan. Voor mijn agenda met formaat Filofax personal, koos ik voor de organizer 2017 groot, in het grijs. Lekker minimalistisch. Het tabblad en adressengedeelte heb ik eruit gehaald, want mijn contacten staan in ‘de cloud’.

Social Media planner

Wat ik mistte in deze agendavulling was een maandplanning, in mijn geval voor het plannen van social-mediaberichten. Het plannen van social-mediaposts geeft me een beter beeld van de content die ik wil plaatsen en of ik het wel of niet gepubliceerd heb. Als aanvulling voor de organizer maakte ik deze week een printbare planner om dit bij te houden.

Maandplanning over twee bladzijdes

De printbare social-mediaplanner heeft voor elke dag een vakje waar het onderwerp voor die dag in kan. De social-mediaplanner past in de stijl van de HEMA agendavulling, met een vergelijkbaar lettertype en de grijze kaders. Het paginaformaat is Filofax personal, en het is een dubbele bladzijde, die je kunt dubbelvouwen. Ik heb er voor gekozen geen week- en dagnummers aan te geven. Die kun je zelf invullen. Zo blijft de planner ook te gebruiken in 2018, en in 2019…

Tips

 • Je hebt een aparte perforator nodig voor organizers met zes gaatjes. Via Peerby kon ik drie straten verder een perforator lenen om zes gaatjes te maken in de uitgeprinte pagina’s.
 • Een snijmachine is handig om de printjes netjes op maat te snijden. Filofax personal pagina’s zijn 170 x 95 mm groot.
 • GAMMA heeft kleurstaaltjes voor verf die precies de breedte hebben van een tabblad. Zoek een paar leuke kleuren uit, maak er drie gaatjes in, en je hebt een prachtige bladwijzer of tab. Inclusief verfnaam, zo heet mijn grijze tabblad ‘Meerkoet’…
 • Ook weer bij HEMA, fijne fijnschrijvers in twaalf kleuren, zodat je kunt kleurcoderen. Facebook donkerblauw, Twitter lichtblauw, Pinterest rood…

Je kunt de gratis social media planner toevoeging voor de HEMA organizer agendavulling hier downloaden.

Pebbles Kitty Cat Cafe Rotterdam

Kattencafé’s zijn win-win: én koffie drinken én kopjes krijgen van de inwonende katten. Voeg WiFi en een fijne laptopwerkplek toe en ik ga er wonen. Momenteel loopt er een crowdfunding voor Pebbles Kitty Cat Cafe Rotterdam. Een kattencafé op een acceptabele afstand van Gouda; yay!

Wat is er zo leuk aan een koffiehuis vol katten?

 • Als je partner allergisch is voor katten dan kun je alsnog je dosis kattenknuffels halen
 • Het aaien of knuffelen van katten is stressverlagend
 • Een kattencafé biedt in één keer een thuis voor een aantal opvang- of asielkatten
 • De inrichting van een kattencafé is helemaal aangepast aan katten, dus er zijn hangmatjes, klimpalen tot op grote hoogte en heel veel zachte kussentjes
 • Weinig stress voor de aanwezige poebes; er is een ‘mensvrije’ ruimte, waar de katten zich terugtrekken zodra ze uitgeknuffeld zijn

Pebbles

De naam van het nieuwe kattenkoffiehuis in Rotterdam is afgeleid van een van de drie katten van de initiatiefneemster, Freddy Haumann. Het café komt in de Rotterdamse wijk rond het tweede deel van de Hoogstraat, tussen de Mariniersweg en het Oostplein.

Cat for 2

2016-06-10 15_34_44-Pebbles Kitty Cat Café

Kopijkat kan niet wachten tot het Kitty Cat Café opent… In het kader van de voorpret heb ik alvast Cat for 2 gereserveerd: twee toegangsbewijzen inclusief kopje koffie en wat lekkers.

Synoniemen, fijn voor je lezers, én voor zoekmachines!

Kopijkat - synoniemen blogDoor het gebruik van synoniemen wordt een tekst levendig en leesbaar. Synoniemen zijn woorden met een gelijke betekenis. Het mooie van synoniemen in je tekst is dat je gelijk een deel van de mogelijke zoekwoorden meepakt. Als een klant zoekt op dierenasiel, gebruik dan afwisselend dierentehuis en dierenopvang.  Door synoniemen te gebruiken maak je jouw tekst pakkend voor zowel de lezer áls Google.

‘Een ander woord voor’

Een van de werkzaamheden  van een webredacteur zoals Kopijkat is bekijken of de content van je website goed leesbaar en goed vindbaar is.  Als er op een webpagina of in een blogpost veel dezelfde termen voorbij komen, kijk ik of er een ander woord voor te vinden is. Want synoniemen in je webtekst zorgen voor een fijnere leesbaarheid van je tekst.

Voorbeeld

“Op onze zorgboerderij zorgen de cliënten er samen voor dat alle dieren goed verzorgd worden volgens duidelijke verzorginstructies.” In deze regel komt vier keer een variant op het woord zorg voor. De herhaling zorgt voor een minder leesbare tekst. Andere woorden die dezelfde betekenis hebben, maken dat deze zinsnede veel prettiger leest:  “Op onze zorgboerderij kijken de cliënten samen om naar alle dieren, middels duidelijke aanwijzingen.”

Kort en bondig

De Hongaar Otto Weiss zei “Om bondig te schrijven moet men over veel woorden beschikken.”  Kopijkat geeft jou deze tip: “Om doeltreffend voor het web te schrijven moet je  over veel synoniemen beschikken.”

Een van de hulpmiddelen daarbij is het Groot woordenboek van synoniemen en andere betekenisverwante woorden van Van Dale.  Een kloek woordenboek met daarin heel veel betekenisvarianten. (Kijk, ‘betekenisvariant’, een synoniem van synoniem!)

Gewoon in je tekstverwerker

In plaats van een woordenboek biedt ook Microsoft Word uitkomst. Als je in dit programma in de tekst een woord selecteert, en erop rechtsklikt, zie je in het menu Synoniemen staan. Klik die aan en Word geeft je een aantal opties van woorden die ongeveer hetzelfde betekenen. Handig!

Synoniemen gebruik je dus om je kernwoorden te vervangen. Dierenarts vervang je door diergeneeskundige of veearts. Handig, want de kans is groot dat je klanten deze zoekterm gebruiken.

Synoniemen dus. Woorden met een gelijke betekenis.

Vind je het lastig om buiten je eigen vaktermen te denken? Logisch, die gebruik je dagelijks en voelen vertrouwd. Klanten zijn niet op de hoogte van jouw specifieke termen en maken waarschijnlijk gebruik van andere zoekopdrachten dan jij denkt.

Goedgeschreven en vindbare webteksten leveren jou als ondernemer meer bekendheid en dus meer klanten op. Synoniemen in je webtekst zorgen voor een leesbare én vindbare site. Dus, kijk kritisch naar je tekst en vervang herhaalwoorden waar nodig. Wellicht gebruik je precies die term waar jouw klant op zoekt.  Je weet nooit hoe een koe een haas vangt…

Webkater – Laten We Elk Woord In De Titel Beginnen Met Een Hoofdletter!

Kliks
In een kennispocket over online marketing kwam ik hem tegen. Tip 7. Geef, om meer aandacht voor je advertentie te krijgen, elk woord in je titel een hoofdletter. “Door hoofdletters te gebruiken trekt u weer extra aandacht en dus extra kliks. Dus niet ‘goedkoop dineren in de buurt’ maar ‘Goedkoop Dineren in de Buurt”. Van deze tip gaan Kopijkats nekharen recht overeind staan.

Engels
Ja, het trekt de aandacht. Maar niet op een goede manier. Het lijkt letterlijk vertaald uit het Engels*. Zomaar een voorbeeld:

Een Vermomde U2 Begint Te Spelen In De Metro Van New York. Zou Het Publiek Doorkrijgen Waar Ze Naar Kijken?

Dit is waarschijnlijk een css-instelling, tekstopmaakcode die er voor zorgt dat alle woorden in een artikelkop automatisch een hoofdletter krijgen. Maar kijkt er dan niemand bij ‘Filmpje van de Dag’ nog even naar zo’n pagina en denkt: “hee, dat ziet er raar uit, klopt niet, hoe zetten we dat uit?” En als hij of zij toch bezig is… De titel is ook aan de lange kant. Oh, wacht, het is gewoon de helft van de inleiding die tot titel is gebombardeerd. Tuurlijk joh.

Gelukkig snapt Metronieuws  het wel: “U2 verrast metroreizigers New York met optreden”. Hetzelfde onderwerp, kernachtig verwoord in een kop met alleen hoofdletters waar ze horen.

*Onze Taal zegt over Engelse (film)titels; “In het Engels krijgen alle hoofdwoorden in filmtitels een hoofdletter – grofweg alle woorden behalve lidwoorden en voorzetsels” (bron).

#webkater
Oh noes ^-^ dit is de eerste post in de nieuwe reeks ‘webkaters’ van Kopijkat.

307: Tijdelijke omleiding

paginanogbezigToen ik de naam Kopijkat bedacht, onder de douche, ben ik de badkamer uitgerend in een badjas en heb ik, nog een beetje nadruppelend op de tegelvloer, de domeinnaam geregistreerd. Dit was in 2012.

De lente van 2015 stond in het teken van een ‘haalbaarheidsstudie’ naar een eigen onderneming. Ik deed mee aan een ZP-traject, met een zo goed als compleet ondernemingsplan als eindresultaat. Aansluitend hierop was ik afgelopen weekend op een Business Bootcamp. Daar realiseerde ik mij dat er misschien enige uitleg nodig is waarom mijn domeinnaam (nog) niet naar een bedrijfswebsite leidt, maar naar dit blog.

Die bedrijfswebsite staat al wel in de steigers. Ik doe een hoop inspiratie op de laatste tijd en dat geeft goeie energie. In mijn hoofd ben ik onder andere bezig met de verschuiving van werknemer naar ondernemer. Dat heeft even tijd nodig.

Gelukkig verkeer ik in de luxe positie dat ik mensen om mij heen heb die mij steunen – en die het geduld willen opbrengen tot Kopijkat echt ‘live’ gaat, met alle toeters en bellen. Want dat gaat echt wel gebeuren!