Online afbeeldingen maken met Canva

Wat is Canva?

Canva is een goedkope stockfotografie-aanbieder en gratis online designtool ineen. Het programma is intuïtief in gebruik en levert snel beeldmateriaal op dat er goed uitziet. De ontwerpen die je maakt met Canva zijn voornamelijk geschikt voor online publicatie. (Houd in gedachten dat je voor het echte DTP werk zoals brochures en magazines nog steeds een grafisch vormgever nodig zult hebben.)

Handige kant-en-klare templates voor Facebook en Twitter

In Canva kun je een ontwerp van elk willekeurig formaat maken. De applicatie heeft daarnaast al een aantal templates in precies de juiste afmetingen voor je klaar staan voor onder andere Facebook, Twitter en Instagram. Vervolgens kun je deze gemakkelijk van inhoud voorzien: eigen foto’s en afbeeldingen, Canva-stockfotografie, teksten en vormen. Voor het grootste deel van de Canva stockfoto’s betaal je 1 dollar per foto. Je kunt ook op www.pexels.com een gratis stockfoto zoeken en die uploaden.

Quotes in jouw eigen stijl

Eén van de fijne eigenschappen van Canva is dat je quotes heel gemakkelijk in een fris ontwerp kunt zetten. Klik in het menu op ‘Lay-outs’ en je kunt uit vele ontwerpen kiezen, die je vervolgens naar hartelust kunt aanpassen qua grootte, kleur, en lettertype.

Kleuren van je huisstijl

In de gratis versie van Canva kun je bij ‘Jouw huisstijl’ maximaal drie kleuren van je huisstijl invoeren, die staan vervolgens bovenaan zodra je een kleur gaat aanpassen. In de betaalde versie kun je meerdere kleurenpaletten én je logo toevoegen, zodat deze hapklaar zijn tijdens het maken van een ontwerp.

NB Het ‘Made in Canva’ label staat niet standaard op je ontwerp, dat heb ik handmatig toegevoegd omdat ik het in deze uitleg wel op z’n plek vind. Canva gebruikt dus géén watermerk of iets dergelijks.

Zelf aan de slag met Canva?

  • Je vindt Canva hier: www.canva.com
  • Een filmpje waarin in 60 seconden een mooi ontwerp wordt gemaakt
  • Op het YouTube kanaal van Canva vind je handige instructievideo’s: https://www.youtube.com/user/canvadesign.
  • In de online applicatie zelf staan ook handleidingen en tutorials die je kunt gebruiken om verder over het gebruik van Canva te leren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: